My Love

My Love

Wednesday, May 16, 2012

SELAMAT HARI GURU!!!!!!!!!!

 
Jasa cikgu mmg x t'balas.. Kelam kelibut jdnya dgn anak2 aku sbb sibuk nak beli hadiah utk cikgu diorg.. Sudahnyer, beli je Coklat Cadbury sorg 1 cikgu, leh gak dimkn.. haha.. Pastu aku belikan kek khas utk Cikgu anak aku yg sek Pra tu.. Leh la sambut ngan diorg kat sek.. Sekurg2nya ada, drpd xde lgsg kan.. hihihi.. Terima kasih kerana mengajar anakku.. ;)


 Murid2 Sek Pra USJ 12 bersama cikgu Melati & Cik Ayu



Aku pun merasa la jgk jd cikgu "sandaran"  tahun ni.. Cikgu Tarian.. haha.. Ni la video tarian hasil yg aku ajar hari tu.. Kelakar tgk gaya diorg menari.. hehe.. Kat bawah ni video masa buat persembahan Hari Guru 16.5.2012.. Layannzzz... ;)


video

Video 1

video

Video 2

Thursday, May 10, 2012

Cerciter Bulan Mei 2012

Dimulakan dengan Bismillah.. Syukur pada Mu ya Allah.. Anakku Naufal genap 6 Bulan pd 9 Mei 2012.. Dah besar anak ucuk ama ni.. hehe.. Bkn main aktif lg dia.. Pantang leka skt dah smpi kat bwh rak tv.. Mentang2 la dah pandai Menyulur.. Skrg ni pun dah mula pacak lutut nak merangkak.. Lagi la penat nak kejar.. Rasa puas sbb anak aku kali ni smpt menyusu sepenuhnya selama 6 bulan.. Aku hrp dpt teruskan smpi Naufal umur 2 Tahun.. Aku kena rajin skt lps ni sbb aku nak Naufal mkn bubur nasi hasil dr air tgn aku sendiri.. Dah byk jgk resepi yg aku dah survey.. Tunggu nak masakkan je.. haha.. Aku bersyukur krna dpt melihat anak2 ku membesar dpn mata.. Smga Allah pjgkan umur hamba Mu ini & idup bahagia bersama keluarga tersayang smpi ke akhir hayat.. (Muhasabbah diri jap)..  


Genap 6 bulan jgklah aku br dtg period.. Risau je aku dibuatnya.. Tp aku ada terbaca 1 artikel ni "Sebaik darah nifas berhenti, biasanya putaran haid ibu akan kembali normal di mana haid datang kira-kira sebulan setelah darah nifas berhenti. Namun, sebahagian ibu mengalami kelewatan haid, adakalanya sehingga bayi berusia 6 bulan, bahkan ada yang sampai 12 bulan. Keadaan ini biasanya lebih diakibatkan oleh keadaan hormon ibu. Ibu yang menyusui bayinya secara eksklusif sering kali tidak mengalami haid sehingga bayi mengambil makanan pejal lain. Ini terjadi kerana selama ibu menyusukan bayi, badan ibu menghasilkan hormon prolaktin yang mengakibatkan tidak terjadinya ovulasi atau haid". Lps ni aku br nak cari perancang keluarga.. Maybe aku akan pasang IUCD sbb itu je yg selamat sbb sblm ni aku prnh pasang utk tempoh 3 tahun.. Alat perancang klrga yg lain aku xleh pakai sbb ada hormon.. Prnh cuba mkn Pil & cucuk 3 bln sekali.. Hbs sakit pinggang & kepala aku.. Alhamdulillah, IUCD ni byk membantu aku.. 

Ok, sambung citer topik lain lak..  

Tarikh 5-6 Mei 2012 lepas aku & family join la Family Day Jabatan tmpt aku qeja.. Boleh tahan la best jgk.. Tp yg bujang g sorg2 lg la best byk sbb jimat giler beb! Aku yg b'family ni byk ongkos kuar sbb kena g naik qeta sendiri.. Duit minyak & tol sendiri tanggung la.. hu3.. Aku cuba hepikan diri wlpn sbnrnya x berapa hepi sgt.. Ikut syarat je.. klu x pegi, ada mulut yg bising!!! padahal bknnya diorg yg byr.. Tension tul la.. Slmt la laki aku sporting, leh gak layan & jaga anak2 aku kat sana.. Kat bwh ni ada beberapa gmbr yg smpt aku tgkp buat kenangan.. ;)


Sukenya Naufal berendam.. hehe
Bersama 3 hero ku
Mama  & Naufal
Najmi & Nazim
Wachaaaa!!!!

 
Keluarga ku..
Pinjam Moto org jap.. hu3
Wit Tora & Aina

Saturday, March 17, 2012

Ekspo Buku Islam (Putrajaya)

Salam Uolls!!! Gmbr ni dah lama tgkp, tp x nyempat2 nak update dlm blog.. Asyik bz je memanjang.. hehe.. Buat2 bz jer.. Tujuan utama aku pegi ke Ekspo Buku Islam (Putrajaya) ni utk cari Kamus Bahasa Arab anak2 aku.. Al-Maklumlah.. Mak nyer dah byk urat putus sbb beranak, ilang ingatan.. Klu anak2 tanya, susah mau jwb.. Zaman sekolah dulu, xde la terer mana Bahasa Arab, tp cukup2 mkn je.. hehe.. Tp yg lawaknya, kitorg 1 bas dah salah masuk.. Slmt la x hbskan duit kat bazaar2 yg ada bukak kat situ.. Bj2 pun cantik2 gak.. T'paksa la kitorg jln kaki ke tmpt yg sebetulnya.. Otw ke sana tu, sempat lg b'posing kat jln Putrajaya tu.. Bknnya sng nak b'gmbr sbb selalu dtg jenjln ngan qeta je, bwk anak2 lg la susah nak b'gmbr..
Mak Dara klu b'posing mengalahkan Anak Dara.. haha



Smpi2 berpeluh2 la jgk jln tgh2 panas tu.. Signboard @ Banner xde sgt.. Promosi kurg betul.. Akhirnya smpi jgk kitorg ke Ekspo ni.. Promosi hanya dpn pintu bgnan ni jer.. hu3..



Apa2pun, aku dpt apa yg aku cari.. Alhamdulillah.. Nanti klu ada Ekspo Buku kat PWTC, confirm nak join jgk.. Ada ku kesah klu org marah, asyik2 muka aku jer yg pegi.. Wakakaka.. Oklah.. Chow Cin Cau...;)

Monday, February 20, 2012

Mandi Manda di Sunway Lagoon!!!

Ahad lepas (19.2.2012) aku seklrga g mandi manda kat Sunway Lagoon.. Smpi kat sana jam 10pg, ngam2 br buka pintu masuknya, terus la serbu.. xde la ramai org lagi time tu.. Mmg best arr layan ombak kitorg anak beranak.. Anak aku yg kecik tu pun aku rendam kan sekali.. Nangis dia mula2 sbb air tu sejukkan.. Tp xde la lelama.. Cian dia kesejukkan.. Start kul 12 lebih dah ramai org.. T'tunai la jgk hajat anak2 aku nak mandi.. InsyaAllah lain kali leh pegi lagi.. Pepehal aku update lg yek.. Chow dulu.. Peace No War!!! hehe
 Baru sampai Sunway Lagoon
 Suamiku wit Najmi & Nazim
 Aku ngan 3 hero ku.. (Najmi, Nazim & Naufal)
 Muka kepenatan selepas berendam.. hehe
Ku menunggu.. hu3

Monday, February 6, 2012

P'jalanan ku sepjg 90 hari b'cuti.. ;)

Assalamualaikum kengkwn Blog.. Dah lama aku x menulis kan.. Semestinya aku bknlah seorg penulis.. haha.. Cuma nak kongsi beberapa citer je sepjg aku b'cuti.. Diam x diam, dah 90 hr aku b'cuti.. hu3.. Sedih la sbb nak berenggang ngan Muhammad Shahrul Naufal... Tp bknnya lama pun, blk qeja leh jmpa gak, tp naluri seorg ibu mmg camtu kan.. aku pasti, kebykkan ibu prnh melalui saat2 awl b'pisah ngan anaknya.. Demi mencari sesuap nasi, hrp2 Naufal baik2 saja d Taska yek.. Byk kngan yg aku lalui sepjg b'cuti ni.. Dpt kwn baru masa d hospital, Majlis kesyukuran & Berendoi slmt d jlnkan & mcm2 lg.. Kat sini jgk aku nak share ttg Spectra 3 (Pump susu) yg aku beli secara online di http://www.onebabyworld.com.my/.. Mmg sng & mudah.. Alhamdulillah, smpi skrg aku menyusu badan sepenuhnya, tanpa campur susu lain.. Siap blh perah simpan lg utk stok anakku di Taska nanti.. Tq Spectra 3!!! Antara tip2 yg aku amalkan nak bg susu byk adalah jgn minum air sejuk (Minum air panas suam sebelum memerah & selepas memerah), Minum Susu Annum Lacta (Blh menambahkan susu) & yg paling penting MORE DEMAND = MORE SUPPLY.. Jgn malas2 nak bg menyusu.. Mmg agak memenatkan skt, tp percayalah, kita akan rasa puas bila anak kita blh minum susu bdn kita shj.. Aku hrp dpt bg anak aku susu bdn lama skt sbb kedua2 anak aku sebelum ni sekjp je menyusu.. Cian diorg.. Apa2pun MAMA tetap Sayang NAJMI, NAZIM & NAUFAL.. Tmbh lg sorg ayahnya NIZAM.. hahaha.. Oklah, dah xde idea sgt nak tulis lg.. Ada beberapa gmbr utk tatapan korg.. hehe.. Bila2 nanti kita jmpa lg.. Tata titi tutu.. ;)

Teman sebilik di Hospital Serdang
 Hari Pertama (9.11.2011) Muhammad Shahrul Naufal Bin Mohamad Nizam
 Majlis Kesyukuran & Berendoi (25.12.2011) di kpgku
 Inilah 3 hero kesygnku (Najmi, Nazim & Naufal)
 Inilah Pump susu yg aku beli (Spectra 3)
 Hasil perahan susu ku menggunakan Pump Spectra 3 beserta Ice Pack utk kegunaan d opisku nanti
Gambar terbaru Naufal (2.2.2012)

Thursday, December 8, 2011

Tanggal 9.11.2011

Salam.. Tanggal 9.11.2011, lahirlah Muhammad Shahrul Naufal Bin Mohamad Nizam iaitu anakku yg ke 3... Alhamdulillah, semuanya slmt wlpn kali ni sakitnya lain drpd lain.. Byk jgk dugaan yg aku rasa masa mengandungkannya.. Nak citer skt lah.. Aku admit hosp Serdang 7hb tu sbb aku kan kena kencing manis, so xleh lbh 8hb duenya.. Tp disbbkan waiting list utk induced ramai org, doc ckp aku leh b'salin normal tanpa induced selagi aku leh control diet.. Tunggu je la rasa sakitnya.. Lega skt ht aku.. Bknnya apa, aku x prnh rasa induced tu.. Org citer sakitnya lg teruk.. Apa2pun aku b'syukur.. Jam 9 mlm hr selasa tu mcm biasa lah aku ada citer Drama Cinta Elysa.. So aku pun g la tgk citer tu ngan geng2 mengandung yg lain kat hosp tu sbb mmg xde rasa sakit apapun.. Hbs je citer tu aku blk ke wad.. Jam 12 tgh mlm aku dah xleh tido sbb dah mula rasa sakit2.. Doc dtg check, tetiba katanya dah bukak 4cm.. Apa lg, ke labour room la.. Byk kali aku call husb aku.. Dia blk umah mlm tu sbb doc ckp lmbt lg nak b'sln.. Slmt la dpt jgk b'ckp ngan husb.. Dia terus dtg ke hosp.. Dia lah smgt aku.. klu x, aku xtau la camna nak hadapi sakit2 contraction tu.. Jam 7.08pg, lahirlah Naufal yg ku tunggu2.. Alhamdulillah.... Aku hepi sesgt.. Skrg dah sebln umurnya.. B'mula idupku kelam kabut semula setelah 5 tahun aku x b'jaga malam kan.. Tp syukur la xde susah sgt sbb Naufal cuma bgn time dia lapar.. InsyaAllah aku akan m'jaganya dgn sepenuh jiwa raga ku.. Yg penting dah tmbh lg sinar kebhgiaan dalam Keluarga aku skrg.. ;)

Monday, October 10, 2011

MeNgHiTuNg HaRi....

Salam... Hari ni 11hb Oktober.. Lagi 28 hari utk smpi ke tarikh due bersalin aku.. Setiap hari asyik tgk kalender je.. Gabra beb!! Tp still leh control senyum.. hahaha.. Tetiba je aku teringat pengalaman bersalin sebelum2 ni.. Yg paling aku fobia adalah masa mengandungkan anak pertama aku (Mohamad Shahrul Najmi).. Masa usia kandunganku 7 bln, aku dah g booking d Hosp Putrajaya.. Pastu hari due 8hb Ogos 2005 aku pegi la ke hosp tu sbb dah rasa sakit2.. Tp kena blk semula sbb baru 1cm kata Doktor.. Keesokkannya aku pun pegi la qeja mcm biasa sbb cuti aku x brapa byk... Tgh sedap aku b'sila atas kerusi sambil wat qeja, tetiba aku dgr bunyi 'booops' (letupan kecil) yg diiringi dgn air.. Rupa2nya Air ketuban aku dah pecah.. Menggelabah la aku kat opis.. Aku call husb aku, masa tu lak dia kuar g site ngan bos dia.. Dgn sepantas kilat dia blk ke opis.. Kwn2 aku kat opis siap bg laluan utk aku kuar.. Dah mcm penyambut tetamu lak kat dpn pintu opis tu.. kelakar tul.. Smpi je kat Hosp Putrajaya tu, Nurse tu ckp wad & labbor room penuh.. Lg la b'tmbh gelabah.. Padahal dah booking beb!! Nurse tu ckp aku kena transfer ke Hosp Kajang.. Masa tu mak aku ada sekali.. Mengamuk la jdnya sbb Nurse tu blh lak tanya soalan bodoh kat aku.. "Nak g sana naik qeta sendiri @ nak naik Ambulan?" Dah la Kajang tu jln selalu jem.. Klu jd apa2 kat tgh jln, sape nak tggjwb?????? Qeja gileeerrrr... Pastu aku merasa la naik Ambulan siap bunyi Nino Nino Nino tu.. Laki aku follow kat blkg la.. Tp d sbbkan jem, dia t'lmbt sampi skt.. Dah smpi kat Hosp Kajang aku ditinggalkan camtu jer.. Kena tunggu giliran mcm org check 5@6 bln tu.. Bangang tul la kan.. Tp dah itu caranya, aku ikutkan je la.. Tp pgalaman kat situ mmg berani mati punya wa ckp lu.. Dah smpi ke labbor room kena parking kat tepi dulu sbb penuh.. Menahan sakit la kat tepi2 tu.. Nmpk la Bidan dok ulang alik kuar masuk.. Tmpt beranaknya cuma ditutup ngan langsir je.. Mcm2 suara la aku dgr.. Bila sorg dah slmt beranak, terus aku ditolak masuk lak.. 3 kali push dah slmt kuar anak pertama ku.. Alhamdulillah.. Lps je b'salin, aku nak masuk ke wad..Slmt la wa dpt gak katil.. Ada org lain tu siap t'baring kat atas tilam tmbhan tepi kali lima wad jer.. Sedih tul.. huhu..  Pengalaman masa bersalin kali ke 2, xde la fobia sgt.. Lahirlah anak ke 2 ku pd 28hb November 2006 (Mohamad Shahrul Nazim).. Semuanya b'jln dgn lancar.. Kali ni aku b'salin ni Hosp Serdang.. Pd masa tu Hosp tu baru lg.. So, rasa sakit je terus g sana.. Dpt layanan yg t'baik drpd Nurse & Doktor2 kat sana.. Perancangan kali ke 3 ni aku b'cdg nak b'salin kat Hospital Serdang jgk.. Tp 3hb Oktober 2011 yg lps aku g jmpa pakar.. Doktor tu ckp skrg dah ramai & susah nak dpt bilik.. Klu full jgk, akan d transfer ke Hosp Kajang... Arrrggghh!!!!! Terus aku terkenang pngalaman lalu.. Ohhh Tiiddaaakk!!! Ya Allah.. Smga Kau permudahkan segalanya.. 8hb November 2011 adalah due b'salin aku.. 9hb November kena check in hosp klu x b'salin jgk.. Cuma xtau Hospital mana je lg... Susppeeeennnnn... Apa2pun tunggu je la yek.. Nanti klu ada citer baru lg, aku kongsi yer.. Itupun lps b'salin la kot.. Kalian semua doakan yg t'baik utk aku & anak dlm kandungan aku ni yer.. InsyaAllah nama diberi Mohamad Shahrul Naufal.. hehehe ;) Wassalam...